Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu – 2

Tıkanırcasına Yemenin Sebepleri Genellikle kişinin genleri, duyguları ve yaşadığı deneyimleri gibi birkaç sebebin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkar.

A. Tıkanırcasına Yeme Bozukluğunun Biyolojik Sebepleri
Biyolojik bozukluklar tıkanırcasına yemeye sebep olabilir. Örneğin beynimizin iştahı kontrol eden bölgesindeki bir bozukluktan açlık ve tokluk mesajları doğru gönderilmeyebilir. Ya da seratonin adı verilen ve beynimizde salınan bazı kimyasalların azlık ya da çokluğunda aşırı yeme ortaya çıkabilir.

B. Tıkanırcasına Yeme Bozukluğunun Sosyal ve Kültürel Sebepleri
Zayıf olmakla ilgili yapılan sosyal baskı tıkanırcasına yiyen kişilerin utanç duygusu hissetmelerine sebep olabilir, sonucunda duygusal yemeyi kamçılayabilir. Bazı anne babalar farkında olmadan çocuklarını memnun etmek ya da ödüllendirmek için yemeği kullandıklarında tıkanırcasına yeme için zemin hazırlamış olurlar. Bedenleri ve kilolarıyla ilgili çok sık olumsuz eleştirel yorumlar alan çocuklar, çocuklukta cinsel tacize uğrayanlar kadar savunmasız, hassas ve aşırı yemeye eğilimlidirler.

C. Tıkanırcasına Yeme Bozukluğunun Psikolojik Sebepleri
Tıkanırcasına yiyen kişilerin çoğu ya depresyondadır ya da daha önce depresyon geçirmişlerdir. Depresyon ve yeme bozukluğunun arasında sıkı bir ilişki olduğu bir çok bilimsel çalışma ile ortaya konmuştur. Ayrıca tıkanırcasına yeme bozukluğu olan kişilerde dürtü kontrol sorunu ve duygu dışavurumunda problem gözlenmiştir. Düşük öz saygı, yalnızlık ve beden memnuniyetsizliği de tıkanırcasına yemeye sebep olabilir. Çoğunlukla stres, depresyon, yalnızlık, korku ve kaygı gibi hoşa gitmeyen duyguların yönetiminde başarısız olan kişiler bu duygularıyla başa çıkmak ve onları kontrol edebilmek için tıkanırcasına yeme davranışında bulunurlar.

Tıkanırcasına Yeme Nasıl Durdurulur? 

Yemek bağımlılığı ya da tıkanırcasına yeme bozukluğunun üzerinden gelmek zor olabilir. Diğer bağımlılıkların aksine kaçınmak yerine yemekle duygularınızı değil beslenme ihtiyacınızı karşılayacak daha sağlıklı bir ilişki geliştirmelisiniz. Sağlıksız aşırı yeme örüntüsünü durdurmak için, sağlık ve beslenme için yemeye başlamanız çok önemli. Sağlıklı yeme, dengeli öğün planları yapmayı, dışarıda yemek yiyeceğiniz zaman sağlıklı yiyecekleri seçmeyi ve bedeniniz ve beslenmeniz için doğru mineral ve vitaminleri alıyor olduğunuzdan emin olmayı kapsar.

Tıkanırcasına Yemenin Üstesinden Gelmek için 10 Taktik:
• Stresi yönetmek. Aşırı yemeyi kontrol etmenin en önemli parçalarından birisi stres ve diğer bunaltıcı duyguları, yemek yemeyi kullanmadan yönetecek alternatif yollar bulmak. Bunlar egzersiz, meditasyon, duyusal gevşeme uygulamaları ve basit nefes egzersizleri yapmak olabilir.
• Günde 3 öğün ve sağlıklı atıştırmalıklar yemek. Kahvaltı etmek metabolizmanızın sabah çalışmasını başlatacaktır. Kahvaltının ardından dengeli öğlen ve akşam yemekleri ve öğün aralarında da sağlıklı atıştırmalıklar yemelisiniz. Öğün zamanlarına sadık kalmak çok önemli, çünkü bir ana öğünü atladığınızda ilerleyen saatlerde aşırı yeme ya da tıkanırcasına yeme ortaya çıkacaktır.
• Baştan çıkarıcılardan kaçınmak. Eğer evde sağlıksız atıştırmalıklar, abur cubur yiyecekler ve tatlılar varsa çok daha fazla aşırı yeme eğilimindesinizdir. Buzdolabınızı ve çekmecelerinizi temizleyerek sizi yoldan çıkaracak bu yiyeceklerden kurtulun.
• Diyeti durdurmak. Katı bir diyetteki açlık duygusu aşırı yemeyi tetikleyebilir. Çok katı bir diyet yapmak yerine sağlıklı ve yemekten keyif alacağınız yiyecekler bulun. “Kesinlikle yasak olan yiyecekler” listesinden kaçının, bu o yiyecekleri daha fazla istemenize sebep olabilir.
• Egzersiz yapmak. Egzersiz yapmak sadece sağlıklı şekilde zayıflamanıza yardımcı olmayacak aynı zamanda genel olarak sağlığınızı iyileştirecek, depresyonunuzun ortadan kalkmasına yardımcı olacak ve stresinizi azaltacaktır. Egzersizin doğal duygu düzenleyici etkisi duygusal yemeyi durdurmanıza yardımcı olacaktır.
• Can sıkıntısı ile Savaşmak. Sıkıldığınızda atıştırmak yerine dikkatinizi dağıtın. Yürüyüşe çıkın, bir arkadaşınızı arayın, dergi kitap gibi ilginizi çekecek yazılar okuyun ya da resim, bahçe işleri gibi ilgilendiğiniz bir hobiniz varsa onunla uğraşın.
• Yeterli uyumak. Eğer yorgunsanız enerjinizi ayarlamak için yemeyi sürdürmek isteyeceksinizdir. Bunun yerine kısa süreliğine uyumak ya da daha erken yatmak faydalı olacaktır.
• Bedeninizi dinlemek. Fiziksel ve duygusal açlık arasındaki ayrımı öğrenin. Daha yeni yediyseniz ve mideniz guruldamıyorsa muhtemelen gerçekten aç değilsinizdir. Açlık zamanının geçmesi için biraz zaman tanıyın.
• Yemek günlüğü tutmak. Ne yediğinizi, ne zaman yediğinizi, ne kadar ve nasıl hissediyorken yediğinizi yazın. Böylece duygu durumunuz ve aşırı yemeniz arasındaki bağlantıyı ortaya çıkararak davranış modelinizi göreceksiniz.
• Destek almak. Sağlam bir destek çevreniz yoksa duygusal yemeyi başlatan sebeplere karşı koymak güçleşir. Bir profesyonelle olmasa bile birileriyle konuşmak yardımcı olur, aileden ve arkadaşlardan güç almak, destek gruplarına katılmak ve eğer mümkünse bir psikoterapiste danışmak gereklidir.

Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.

Psikologia – Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Üsküdar Psikolojik Danışmanlık Merkezi





film izle