Yetişkin Çocukluktan Çocuksu Yetişkinliğe

Bir erkek çocuğu annesi olarak tekstilin, genelde kız çocukları için çalıştığını düşünüyorum. Çocuk kıyafetleri satan bir mağazaya girdiğimde kız çocuklarına ayrılan alanla erkek çocuklarına ayrılan alana baktığımda, bunu düşünmem çok da zor olmuyor açıkçası. Yetişkin dünyasında da durum çok farklı değil aslında. Evinize bir bakın; kızların gardrobu mu daha fazla yer kaplıyor yoksa erkeklerinki mi? Çocuklar da minyatür yetişkinler değiller mi zaten?

Evet maalesef giderek artan bir biçimde minyatür yetişkinler… Bu sene kadınlar için kol ve göğüs kısmını kapatıp göbek ve bel çevresini açıkta bırakan bolera mı moda? Hemen çocuk reyonlarından da bulabilirsiniz… E hani biz aman çocukların beli açılmasın, üşütmesinler derdik? Ya da ayakkabılarda topuk mu revaçta? Çocuk ayakkabılarında da topuklu olanları mevcut… İyi de onların ayak yapıları henüz tam gelişmemişken topuklu ayakkabılarla gezmeleri ayaklarında ve iskelet sistemlerinde nasıl bir etki bırakacak? Erkeklerde dar kot modası varken annesinin güzel görünsün diye giydirdiği dar kotu yüzünden parkta eğilip kalkmakta, tırmanmakta zorlanan çocuklara ne demeli?

Bir kız çocuğunun annesi gibi giyinip annesi gibi davranması ya da bir erkek çocuğunun babası gibi giyinip babası gibi davranmasından daha doğal bir durum olamaz. Hatta aksi durumlar daha düşündürücüdür. Kız çocuğu annesinin kıyafetlerini giyer, varsa makyaj malzemelerini kullanır, topuklu ayakkabılarıyla evde annesi gibi dolaşır. Ya da bir erkek çocuğu babası gibi kravat takar, babasınınki gibi bir çantayla dolaşmak isteyebilir. Çünkü kendi cinslerini temsil eden en önemli rol modelleri anne ve babalarıdır. Onlara bakarak nasıl bir yetişkin olacaklarına dair ilk fikirleri oluşur. Bu durumda onlara engel olmamak, belli oranda onların bu taklitlerini de desteklemek gerekir. Çünkü aslında bütün bunlar cinsel kimlik gelişiminin bir parçasıdır.

Peki nedir bu belli bir oran kriteri? Bu sorunun cevabına gelmeden önce annelerin veryansın ettikleri konulardan biri olan evden çıkarken yaşadıkları kıyafet krizlerine bir bakalım. Anneler çoğunlukla çocuklarının nasıl göründüklerini çok önemserler çünkü farkında olsalar da olmasalar da onların kendilerini temsil ettiğini düşünürler. “Aa Ayşe’nin kızına bak ne kadar zevksiz giyinmiş, hiç mi bakmıyor kızına?” ya da “Merve’nin oğlunu gördün mü? Burberry’nin ayaklı şubesi sanki, ne kadar da sevimli görünüyor değil mi?” gibi sözleri duymak veya duymamak isterler.

Çocuklarımıza özenmemiz, onların da kendilerine özenmelerine yol gösterir şüphesiz. Fakat özenmek isterken kendimizden bir tane daha yaratmaya çalışmak, onun kişiliğine kimliğine haksızlık olur. İşte belli oran kriteri de burda devreye girebilir. Çocuklarımızın kıyafetlerine özenirken, onların ihtiyaçlarına, gelişim dönemlerine uygun olup olmamasına ve biraz da onların tercihlerine saygı duymak, bu dengeyi sağlayacaktır. Çocuğun bu yaşlarda öğrenmesi gereken şey “annem/babam gibi olmak isteyebilirim, bunu deneyebilirim ama asla tamamen onlar gibi olamam” olmalıdır. Etek giymek isteyebilir ama mevsim uygun değilse mutlaka kilotlu çorap veya tayt eşliğinde giydirilebilir. Kırmızı pantolonunun üstüne turuncu gömleğini giymek isteyebilir. İnsanların “Aman ne zevksiz annesi varmış” demeleri, çocuğunuzun yaratıcılığından, hayalgücünden, göğsünü gere gere “işte benim tercihim” diyerek dolaşmasından daha önemli olmamalıdır. Topuklu ayakkabı giymek isteyebilir, özel günlerde belli bir süreliğine giyebilir ama annesi gibi daha uzun süreli giyemeyeceği gerçeğini de kabul etmelidir.

Bütün bunlar olmadığında ortaya çıkan sonuç genelde çok çarpıcı oluyor. Çocuklar, çocuk olmaları gereken zamanda bir yetişkin gibi giyinip bir yetişkin gibi davranıyorlar. Büyüdüklerinde ise yaşayamadıkları çocuklukları tekrar karşılarına çıkıyor. O zaman da yetişkin gibi görünüp aslında küçük bir çocuk gibi davranan, büyümüş olmanın olgunluğundan bihaber olan insanlar haline geliyorlar.

Bu durumu sadece kılık kıyafete indirgemek tabiki çok da doğru olmaz. Bir çocuğun yaşından daha büyükmüş gibi ya da bir yetişkinin yaşından daha küçükmüş gibi görünüp davranmasının bir çok farklı nedeni de olabilir. Fakat bunlar arasında yine de zamansız giyilen kıyafetlerin etkisi üzerinde düşünmeye değer ne dersiniz?

Uzm. Pedagog Zeynep TEMİZER ATALAR

Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.

Psikologia – Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Üsküdar Psikolojik Danışmanlık Merkezi





film izle